Thursday, May 5, 2011

luka-luka semalam...

aik!..hehe entry ni bukan pasal cintan-cintu yer...tp ni pasal hal semalam...waaaaaaaaaawaaaaaaaaaaa!!!!!

semalam i terjatuh dari motor i ... :(

semalam x rasa sakit sgt...luka2 jer...tp pagi tadi bila bangun tido..i x boleh bagun...sakit semua bdn2 i...adoiiii!!!

cer cite cer cite...kenapa awok jadi gitu?

hehe...yo lah ni i nak cite ringkas jer...

pagi semalam tgh ride pi keje sampai parking kereta dkt opis,,, ader kereta tu dpn i, ingatkan dia nak terus, jd i pun terus la memandu...tiba2 dia terus masuk parking da, x bagi signal....

sape yg salah?....dah tentulah dia pemandu kereta tu...

hah!..i pun x sempat nak elak..gedebuk...i cuba utk x jatuh..tp apakan daya terlepas juga handle.....jatuh juge la...nak jatuh tu pun boleh sempat lagi fikir..jgn la luka!!!...

bangun jer terus pi tgk kat kereta tu pastu jerit kat driver tu..signal xder ker????...boleh dia kata eh dah bg signal...kepala janggut kau...tgk signal pun x berkedip2.....mmg salah kau.

apa lagi kesia kat honda 5series i tu.....ni la first time i bawak motor sampai terluka ni...
pastu pe lagi dah tau dia salah...so, medical fee, repair motor kamu yg tanggung ok...tgk luka dah tapak tangan i...sakit badan lagi, mesti otot2 i terkejut.. :(

YA Allah...hopefully it's the last incident..(semoga di berikan keselamatan keatas kami sekeluarga ya Allah pergi dan pulang dari rumah kami ya Allah, serta diberikan keselamatan dimana jua kami berada..amin)



yes..i got it!

hehe...tahniah kepada diri sendiri sbb telah berjaya mengodek2 blog sehingga akhirnya berjaya buat music background utk blog .. :D

Saturday, April 30, 2011

ADDICT!!

Sekarang ni saya sedang Addict!...atau saya sedang suka sgt2 memasak!!!

memasak?...sape kata saya x pandai masak..
mmg x pandai pun :P....

sebagai seorang wanita nak x nak dia mesti pandai masak....mmg itu naluri seorang wanita :)... cuma tahap kemalasan atau kerajinan dan skill jer yang membezakan pandai ke tidak memasak.

hehe...kalau memasak lauk2 tu mmg dah biasa, cuma ni bab masak memasak kuih...yer.. kek atau biskut!!!!...semangat nak buat kek dan biskut ni sedang membara sejak sebulan ni... x tahulah kenapa...

mungkin sbb pengaruh dari my sister la ni. selalu buat kek, kek cawan @cupcake dan coklat untuk tempahan...sekarang dia tgh belajar mengukir2 buah...hehe lepas ni adakah saya juga akan ikut serta mengukir buah juge???... haha tgk la pada kerajinannyer :P

(dulu x heran pun nak belajar memasak dgn my sister tu)

nak buat kerja berseni ni saya cuma ada sehari jer (tu pun kalau x keluar shoping2 ker, jejalan2 ke...
almaklumlah cuti seminggu cuma sekali jer..sbb tu x kawen sampai sekarang, xde masa nak mencuci mata @ jejalan cari calon..(awwww!!!..geli mak dgr)..so, ahad jer la masa utk cuba membuat keknyer..


nak tau makanan apakah yg telah di masak?...

ha...lepas ni kita upload la yer....tunggu ler kerajinan meng-upload tu datang..hehe....


p/s : esok cuti 2 hari..yea yea...sgt seronok, sbb bukan senang dpt cuti 2 hari ni...2 hari pun dah syukor nikmat nyer...(org lain yg dah biase cuti sabtu ahad kompem x heran..)..lagi satu nak kena siapkan baju nak ke majlis kawen my friend 14/5 ni...hehe saye juge boleh menjahit baju sendiri tau :)...sendiri punya baju jer...hehe)

2 - 1 =0

Di sini saya nak kongsikan satu artikel mengenai amalan2 kita...

Dari segi ilmu metamatik, jawapan pengiraan di atas memang salah.
Budak tadika pun tahu apa jawapan betul yang sepatutnya.
Hakikatnya, itulah pengiraan dalam Islam.
Pengakhiran hidup kita hanyalah dua, samada baik atau sebaliknya.
Pekerjaan dan perlakuan kita hanya mempunyai dua balasan, pahala atau dosa. Tiada setengah atau suku darinya.

Formulanya senang. Segala kebaikan dan kebajikan yang kita lakukan, sejajar dengan syariat Islam, maka ganjaran pahalalah untuk pelakunya.Perintah dan suruhanNya yang kita lakukan dengan baik dan menepati garis panduan, juga pahala sebagai balasan.
Dan sebaliknya.

Sesungguhnya Allah tidak menganiaya seseorang walaupun sebesar zarah, dan jika ada kebajikan sebesar zarah, niscaya Allah akan melipat gandakannya dan memberikan dari sisi-Nya pahala yang besar.(4:40)

Barang siapa yang mengerjakan dosa, maka sesungguhnya ia mengerjakannya untuk (kemudaratan) dirinya sendiri. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.(4:111)


Aplikasi Secara logiknya, adakah seseorang yang bertudung, tapi menampakkan susuk tubuh yang tidak sepatutnya dikira menutup aurat? Semestinya tidak. Apakah pelakunya akan mendapat ganjaran pahala atau sebaliknya? Dari pemahaman formula di atas, kosong jawapannya.

Begitu juga dalam pemahaman tentang solat. Melakukan solat tanpa mematuhi rukun solat, adakah sah solat kita? Semua setuju jika jawapannya tidak. Harus lengkapi syarat-syarat yang sepatutnya.

Pening melihatkan stail tudung yang muncul dengan pelbagai fesyen dan corak.
Stailnya dipadankan dengan contoh artis yang bertudung, kononnya menjadi ikon untuk muslimah bertudung.
Gejala bertudung memang berkembang pesat di Malaysia dan ia memang dapat dibanggakan. Tapi, cuba pandang dua kali, adakah tudung yang dipakai menepati syara' Islam?

Allah memberikan garis panduan seperti yang termaktub dalam surah al-nur, ayat 31

Katakanlah kepada wanita yang beriman:

"Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita.

Perintah Allah menyatakan pemakaian tudung perlulah menutupi dada. Namun, banyak salah faham yang berlaku. Rata-rata yang bertudung tidak menepati hukum aurat. Bentuk dada masih didedahkan padahal rambut dan leher elok bertutup. Apa yang kita dapat?

Saya menyeru kepada muslimah yang membaca artikel ini agar bertudung mengikut panduan dan syariat Islam. Bertudung bukan semata-mata menutup rambut kita, tapi perlulah menutupi dada juga.

Saya rasa, alang-alang menampakkan dada, kenapa tidak yang lain juga padahal juga dosa yang dapat. Sama saja dosa orang yang bertudung tetapi tidak mematuhi syarat dengan yang mendedahkan rambut kerana pahala itu tiada separuh-separuhnya.
Dalam menutup aurat, Islam menetapkan pakaian seseorang muslimah perlulah meliputi seluruh tubuh wanita longgar, tidak nipis, bukan pakaian yang mempunyai nilai untuk bermegah-megah dengannya dan tidak menyamai pakaian lelaki.

Praktikal 2-1=0 juga untuk syariat-syariat Islam yang lain.

Konsepnya mudah. Lakukan perintah Allah dengan mematuhi syarat-syaratnya, pahala akan kita dapat. Satu syaratnya kita abaikan, dosa yang diperolehi oleh kita. Kadangkala, konsep ini kita terlepas pandang.

Wallahua'lam
sumber : http://iluvislam.com/

Friday, April 29, 2011

Doa Nabi Yunus


La ilaha illa anta, Subhanaka, inni kuntu minaz zhalimin.”

bermaksud “Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.”

sedetik lebih

video

Tuesday, April 26, 2011

Hikmah Solat

Rasulullah s.a.w bersabda : "Sesungguhnya apabila seseorang hamba berdiri untuk solat maka diletakkan semua dosa-dosanya di atas kepala dan kedua-dua bahunya. Setiap kali ia rukuk atau sujud, maka akan berjatuhanlah dosa-dosanya itu" [H.R.Attabrani]

jangan pernah menyerah...


"Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan... teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup ini..."

"Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan...apa yang ada hanyalah percubaan,cabaran dan pelbagai peluang.Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kapada Ilahi..."

"Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan"

"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."

p/s : kehidupan di dunia suatu persinggahan sebelum kehidupan kekal di akhirat...berusaha menjadi lebih baik :)

Surah As-Sajdah


SURAH As-Sajdah (bererti sujud) adalah surah yang ke 32 dalam Al-Quran mengandungi 30 ayat. la dinamakan As-Sajdah kerana terdapat ayat yang menerangkan perihal orang-orang yang beriman, apabila mendengar ajaran kitab Allah lalu sujud sebagai bersyukur atas segala nikmat Allah. Selain dari itu ditegaskan dasar tauhiddan dalil-dalil yang membuktikan keesaan Allah, disamping mengurniakan taufiq dan hidayah kepada umat Islam.

Surah As-Sajdah adalah di antara beberapa surah di dalam Al-Quran yang mengandungi ayat Sajdah iaitu ayat yang disunatkan Sujud Tilawah bagi seseorang yang sedang membacanya, sama ada ketika solat atau tidak.

Terdapat beberapa Hadis Rasulullah SAW yang menerangkan fadhilat, faedah dan hikmah untuk mereka yang mengamalkan membaca Surah As-Sajdah ini.

1. Baginda tidak akan tidur sebelum membaca Surah ini dan Surah Al-Mulk.

2. Melindungi pembacanya dari seksa kubur.

3. Mendapat pahala yang besar seperti pahala mereka tetap solatnya pada malam lailatul-qadar.

4. Mendapat hidayah ilmu yang yakin.

5. Dikurniakan cahaya (nur) pada dirinya semasa ia mati.

Surah ini dibaca oleh imam di kebanyakan surau dan masjid pada pagi Jumaat di dalam solat subuh. Dengan menghadiri solat subuh tersebut, insyallah, hikmah dan fadhilat akan diperolehi.

p/s : "tiada manusia yang sempurna..oleh itu jadilah manusia yang berusaha untuk lebih sempurna"

Monday, April 25, 2011

Harta...harga yang melambung-lambung

Mode : Sedang memikirkan kenapa harga2 barangan sekarang nie mcm melambung2 tinggi..ermmm

1. Fikirkan rumah :
kenapa harga rumah sekarang ni mcm x masuk akal jer. siapa yang menetapkan harga untuk setiap rumah2 yang dijual di malaysia ni?...atas alasan tanah mahal? harga bahan binaan melambung2? Demand vs supply? atau sebab dah terlalu ramai orang2 kaya kat malaysia ni?

2. Fikirkan kereta :
kenapa harga kereta tempatan kita lebih mahal atau menghampiri kereta2 import? ...ermmm...teringat sorang lecture yang pernah study kat United Kingdom dulu.. dia kata dia beli kereta BMW dengan harga RM30 ribu tunai....bawak balik malaysia tambah tolak cukai, kontena x sampai pun harga sebijik kereta tempatan.... Cukai Kenderaan kita terlalu tinggi?..kenapa caj terlalu tinggi...


3. Fikirkan emas :
Cuba survey kat kedai emas... pergh!!...kalau emas hari ni naik cepat jer kedai emas naikkan harga... tapi kalau harga turun x pulak kedai turun2kan harga...pelik?...hebatkan persatuan peniaga2 emas kita ni..ermmm

4. Fikirkan harga barangan lain : makin hari makin naik....

5. Berat Badan : ...ni satu hal yang asik nak naik...BERAT BADAN NAIKKK!!!!...oh TIDAK!!!...haha, terima jer la kenyataan...kalau timbang tu boleh berkata2 dia dah kata..."kamu turun cepat!!..awak berat!"..haha, kompem x mau timbang berat lagi :P

..hehe.. nak tau ape yang susah nak naik?....
...jawapannyer GAJI!!!...wah...jarang2 naik :P


# Bicara hati : setiap rezeki ketentuan ALLAH (s.w.t) ...Insyaallah Allah permudahkan setiap urusan kita dunia dan akhirat...yang penting kita mengikut batasan islam...amin. Insyaallah.

Friday, April 22, 2011

ARMADA - PEMILIK HATI


PEMILIK HATI......

Lihat ku disini

Kau buatku menangis

Tak ingin menyerah

Tapi tak menyerah

Mencoba lupakan tapi ku bertahan

Kau terindah kan selalu terindah

Aku bisa apa

Tuk memilikimu


Kau terindah kan selalu terindah

Harus bagaimana ku mengungkapkannya

Kau pemilik hatiku

Mungkn lewat mimpi.

Ku bisa tuk memberi

Ku ingin bahagia tapi tak bahagia

Ku ingin dicinta tapi tak dicinta

Kau terindah kan selalu terindah

Aku bisa apa tuk memilikimu


Kau terindah kan selalu terindah

Harus bagaimana ku mengungkapkannya

Kau pemilik hatiku

Wednesday, March 30, 2011

Mubahalah agar umat tidak berbalah : Minda Tajdid

Mubahalah agar umat tidak berbalah : Minda Tajdid

peribahasa cina mengatakan....

"seperti memasukkan cacing di buntut sendiri"...maksudnya seperti..." jgn mencari pasal atau masalah yang boleh menyusahkan diri sendiri...hehe ;P..peribahasa ni di petik dr Ir.Soon my
ex-project manager.

mari menambahkan ilmu....mcm2 ada :)

http://www.wonderhowto.com/how-to-set-up-a-basic-fishing-rod-126992/

ekplorasi ilmu memancing...

eh! sejak bila pulak aku suka memancing ni...hahaha...sebenarnya minat ni dah lama ada dlm kotak fikiran ku ini...cuma mungkin pandangan typical ku dulu mengatakan bahawa memancing ini tidak sesuai untuk wanita seperti aku..tapi..sekarang tidak lagi...inilah dikatakan aktiviti mencabar diri diri sendiri..kerana aktiviti ini biasanya tidak ramai wanita melakukannya..ehmmm, x kisah la..yang penting apa yg kita perolehi dari aktiviti ini adalah ia mengajar kita erti SABAR..BERSYUKUR dengan nikmat Allah s.w.t dan dpt menikmati keindahan alam ciptaan tuhan..udara segar, nyaman dan ketenangan...ya ketenagan... x ramai yg tahu memancing boleh memberikan ketenangan... semoga aktiviti ini memberi banyak manfaatnya.

Pingu Goes Fishing

Friday, March 11, 2011

Tsunami di Jepun


bukti kekuasaan Allah S.W.T

itulah kebesaran Allah S.W.T.. walau secanggih mana teknology ciptaan manusia ia tetap tidak dapat melawan kekuasaan Allah S.W.T....Ya Allah SUngguh kecil rasa diri ini berbanding Segala Ilmu-Mu Ya Allah.

Friday, April 23, 2010

~saya suka mereka~


saya sangat suka menonton cerita adamaya ...terutamanya gambar2 diatas..comel kan mereka

Thursday, April 22, 2010

perasaan apakah ini.....?????

sudah lama rasanya aku tdk mengupdate ape2 dlm blog ku ini....tiba2 rindu pulak dengan page ini....rasa mahu kembali menulis....kalau benda yg aku tulis ni x best pun...korang jgn kesah...sebab aku pun x kesah kamu2 semua suka atau tak :P

Thursday, August 27, 2009

janganlah mempersendakan Perintah Allah s.w.t

sejak akhir2 ni isu penangguhan hukuman sebat keatas kartika sangat meluas...
berbagai2 saranan dan pendapat telah dikeluarkan oleh pihak2 tertentu..
apa yang saya nak cuba sampaikan ini adalah hanya semata2 pandangan peribadi shaja dan bukanlah berniat utk menghasut sesiapa.

pada pendapat sayalah..sejak isu kartika ini hangat diperkatakan dan beberapa kenyataan dari bekas perdana menteri, setelah membacanya...saya mendapati seperti bekas PM kita itu seperti mahu menolak akan hukum hudud..saya penah terbaca ttg petikan2 bekas PM kita yang sebelum ini seperti tidak setuju akan perlaksanaan hukum hudud..

pada pandangan saya sebagai orang yang cetek ilmu agamanya pun dapat merasa yang kenyataan2 yang dikeluarkan oleh bekas PM seperti prejudis terhadap hukum Allah..seperti kurang ilmu agamanya...
sesungguhnya setiap hadis dan suruhan Allah s.w.t perlulah ditafsirkan secara mendalam (tersirat) dan bukan secara tersurat sahaja. cara hidup islam hendaklah secara menyeluruh jiwa dan raga, bukanlah sekadar mencedok sedikit2 sahaja.. jika hendak dikira ilmu Alllah s.w.t tidak akan dapat ditulis oleh tujuh lautan sekalipun.

saya sebagai orang yang sgt merendah diri menasihatkan orang2 islam agar bersama2 lah kita kembali pangkal jalan..iaitu apa yang saya maksudkan adalah ajaran islam yang sebenar.
apakah sebenarnya yang di maksudkan islam hadari jika pemimpin sendiri tidak menunjukkan sifat kepimpinan islam yang sebenar..terasa berdosa diri ini jika hanya membiarkan sahaja kemungkaran2 terus berlaku...kembalilah kita kepada ajaran islam yang sebenar.

Saturday, January 10, 2009

Friday, June 6, 2008

SABAR ITU LEBIH BAIK....

Kesabaran….
Aku bukanlah seorang yang sempurna…
Bukanlah secantik bulan mengambang,
Dari jauh cantik dipandang dari dekat banyak lubang2…

Aku adalah aku seadanya…
Sukar membuka cerita tentang hati dan perasaan..
Sering memendam rasa…
Walaupun hati meronta ingin meluahkan…
Mungkin kesabaran yang membuatku masih bertahan….
Kerana sabar itu separuh daripada iman…

Entah kenapa terasa ingin membenci seseorang…
Tapi bila berdepan merasa seperti terlalu kesian…
Aku tahu…..
Walaupun lemah tapi tidak mudah dipersendakan…

Sabar ini temanku…
Menjauhkan diri dari kelukaan itu mungkin terapi buatku..
Selain berdoa dan sentiasa ingat kepada-Mu Tuhanku…
Semoga jalan ini menjadi lurus dengan adanya sabar dihatiku..
_Original_By_Handumi

Monday, April 14, 2008

ilmu itu penyuluh hidup..


!lmu yang k!ta peroleh! sepanjang perjalanan h!dup !n! adalah !lmu yang sangat berguna..

j!ka t!dak d!gunakan waktusekarang mungk!n !a berguna pada waktu akan datang.

menuntut !lmu !tu adalah waj!b dan penyuluh bag! manus!a,

!lmu terbahag! kepada fardu a!n, fardu k!fayah dan !lmu sunat.

Jad! t!dak ada !st!lah rug! dalam mencar! !lmu dun!a dan akh!rat.

semoga k!ta mendapat manfaat dengan !lmu yang k!ta m!l!k!.

THE SKYSCRAPER

DIPAGI NAN INDAH...
KLCC DISEBALIK AWAN

THE SPILLWAYS


THIS'S PICTURE OF SPILLWAYS AT HULU SUNGAI SELANGOR DAM, KUALA KUBU BARU. ON THE WAY TO FRASER HILLS FROM SELANGOR.

My Lovely Sister and Brother


PAGI YANG INDAH DI TAMAN YANG INDAH..

THAT'S ALL JOKES!!!

1. At the movies: When you meet acquaintances/friends..
Stupid Question:- Hey, what are you doing here?
Answer:- Dont u know, I sell tickets in black over here..

2. In the bus: A heavy lady wearing pointed high-heeled shoes steps on your feet...
Stupid Question:- Sorry, did that hurt?
Answer:- No, not at all, I'm on local anesthesia.....why don't you try again.

3. At a funeral: One of the teary-eyed people ask...
Stupid Question:- Why, why him, of all people.
Answer:-Why? Would it rather have been you?

4. At a restaurant: When you ask the waiter
Stupid Question:-Is the "Butter Paneer Masala" dish good??
Answer:- No, its terrible and made of adulterated cement. We occassionaly also spit in it.

5. At a family get-together: When some distantaunt meets you after years...
Stupid Question:- Munna, Chickoo, you've become so big.
Answer:- Well you haven't particularly shrunk yourself.

6. When a friend announces her wedding, and youask...
Stupid Question:- Is the guy you're marrying good?
Answer:- No,he's a miserable wife-beating , insensitivelout...it's just the money.

7. When you get woken up at midnight by a phonecall...
Stupid Question:- Sorry. were you sleeping?
Answer:- No. I was doing research on whether the Zulutribes in Africa marry or not. You thought I wassleeping....you dumb witted moron.

8. When you see a friend/colleague with evidentlyshorter hair...
Stupid Question:- Hey have you had a haircut?
Answer:- No, its autumn and I'm shedding......

9. At the dentist when he's sticking pointed objects in your mouth...
Stupid Question:- Tell me if it hurts?
Answer:- No it wont. It will just bleed.

10. You are smoking a cigarette and a cute woman asks...
Stupid Question:- Oh, so you smoke.
Answer:- Gosh, it's a miracle .......it was a piece of chalkand now it's in flames!!

R!DSECT !TU BOLEH MEMBUNUH...

huh!!! sengal betul la saper yang sembur r!dsect td..menguj! kesabaranku aje.
tgh sdp2 study t!ba2 ader bau r!dsect yang kuat menusuk h!dungku..
tak tau hormat roomate betul la...
nak jer aku bag! tau kat D!A "kalau nak sembur ridsect tu sembur la waktu xder orang dalam b!l!k!!!" tapi tak sampai hat!..kang mood nak study f!nal tukar jad! gaduh pulak.
Soo... aku Keluar b!l!k tad! ambik udara segar.
tau tak R!dsect tu boleh mebunuh dalam senyap..
dah la sembur t!me orang rama! dlm b!l!k..
mcm x pernah belajar nak guna penyembur serangga jer..
jangan la sampa! memudaratkan orang la!n.
orang la!n pun ader kom!tmen la!n yang perlu d!selesa!kan..
KEPADA YANG TERKENA BATANG HIDUNG TU SORRY TO SAY BUT IT'S FOR OUR SAFETY & BETTER HEALTH..SAFE OUR WORLD!!!

Assalamualaikum...


My F!rst Snap at Fraser H!lls


f!nal Exam Just Around the Corner

F!NAL EXAM...
t!nggal beberapa har! lag!..
m!nggu n! dah start exam,
paper techn!cal wr!t!ng 17 Apr!l n!..
so...ader mase sikit tuk aku study..
c!yok2..
sama2 k!ter berusaha untuk lulus dengan cemerlang.
To all my fr!end good luck for Exam.
W!sh Me LuCk

To Mr. Azmi Abdul Latif


To mr Azmi ABdul LAtif..

My Great Lecture of technical writing..

after this i use bahasa and English in my blogs..

soo i'm free to use any language in my comfortable,

because the evaluation blogs for UMB 1042 was over.

thanks for your guardline of the blogs.

lastly, to Mr. Azmi i'm ask for your permission to use other language.


who's the winner...

the winner of technical Writing Blogs is....jeng..X3
the winner is DIANA ASHRAF..
congratulation to her.
she post aver 140 post at her blogs..that alot.but in all the blogs, mohd firdaus blog's is very nice..there have alot of islamic element in their blog's.
i hope firdaus can continue their blogs..i hopes he can win..
diana's blogs good but not very use fully in english and the post is sometimes like "nonsense" but what can we do..the winners are selected from the highers posting. anyway congratulatin to all my friend to maintain the blogs. and sorry if i'm false..it's what i'm thinks.

Wednesday, March 26, 2008

Hol!days at Fraser H!lls


last saturday, my family and i went to fraser Hills to holidays..
the place are cool aspecially in the morning and after rain..
the long side of journey before we arrive at the 'Pekan Fraser Hills"..
like town in england..these place called "the Little England"
many bungalow and hotels here..
beutiful place, fresh air, birds sound and nature sound around.
all sound like near my ear..
i hope i can come again to feel the nature creation from Allah

! meet @cha saptr!asa "My Hearth Hero!n"

! meet her when !'m on the way go back to my house...at ERL Putrajaya 7 p.m 20 march 2008..back from KLCC with her friend boys...but not irwanshah..hehe..i smile at her..she soo sweet n sexy..we at lift together and she got texi to their house at cyberjaya..good luck for her along study at Lim Kok Wing University.

what i did last 20 march 2008...

i wake up in the morning...last night have technical writing class...soo tired class until night..
in my planning i should back to my home town at yesterday evening. i pospone my planed to attend technical writing class..to meet en. Azmi the sweet lecture..when you..smile hehe..

this morning, i prepare my nespaper article for kenegaraan assignment...after that i go to eat and prepared for bacl to my home town..

i bring alot of my collection acedemic book, bcoz i love my book..my hosel must be clean after semester to move the room for next semester...i hope i can stayed again in this hoster for next semester.

when i'm ready to pack the books, i walking to bus stand in front of UTHM to go Batu Pahat BUs station.

on the way to BP station bus....i'm sleeping in the bus...soo tired..

when i arrive at the station bus...i buy the ticket on the sport..thank to god, i got ticket for last seat, KKKL bus at 3.30 p.m ..seat 28

when the bus leave to Kuala lumpur...i'm sleeping along way...ZZzzZzZzz...to be continued.....

Tuesday, March 25, 2008

TRUTH, CRY @ND LIE

A Red Rose Cheeks
A Drop Of Tear To Weep
Reminds Me Of You.
A Long Side Of Sigh
A Long Side Of Cry

A Soft Summer Rain,
A Smile That Hides A Pain
Why Should You Be Ashamed
Cause In Every Life.
A Little Rain Must Fall

And You Are My Friend
Charmingly Sentimental Brain
There’s The Truth Behind A Cry
And There’s A Cry Behind A Lie
On Every Words
That Come Out Strong
Just Let Them Go
And Lets Get Along

On Every Grudge
And Every Fight
`I Miss U All Day And Night
Have You Had Your Time Off Today
To Bring A Cup Of Tea
And Smile Away

Sometimes I Wonder Will I Ever See You
Without All Your Game Plan
When All You Have Is
Nothing But A Pure Bliss

I Will Wait That Day
When You Can Find Your Way
Out Of This Maze Of Love
And You Can Laugh
To See Cries And Lies
Coz U Know Better Than Me
Only The Truth Will Set You Free

There’s A Truth Behind A Cry
And There’s A Cry Behind A Lie
On Every Thought That Come Out Wrong J
ust Learn From It And Please Stay Strong

On Every Grudge And Every Fight
I Miss U All Day And Night
It’s Not Easy To Understand
But You Must Hold On You Stand

I Know U Know, U Know I Know

There’s A Truth Behind A Cry
And There’s A Cry Behind A Lie
On Every Thought That Come Out Wrong
Just Learn From It And Please Stay Strong
There’s A Truth Behind A Cry
And There’s A Cry Behind A Lie
There’s A Hope On Every Fright
There’s A Light On Every Night

Friday, March 14, 2008

i will find a way

And the time want by swift
when you have love in your hand
and the sun that i call his hold me tight
and show me how to see

… this passion i show
yes i’m sure that you know
you cast your spell
on me darling
… you’re a shiver on my lips
you’re a tremble on my feet
you’re a rain on the share
the only thing i want to keep
when everything’s fallin down

so let the time goes day by day
with you in my mind
and in the end we will find love
that is our kind’a will find a way
to breathe this dream everyday

.. Oh dear please come and dance with me
under the moonshine
baby it’s alright,
it’s all right it will be just fine
and i don’t have to say
that i adore you in everyday

Cool !n the morn!ng

! wake up !n the morn!ng...soo cool !n the morn!ng..
!'m sleep!ng all the n!ght...
to requite my grudge because not sleep last night..
i'm going to bath and....i
feel soo cool..the water like ice..
..2 days raining all the days.....
!fell like swimming in the antartic ocean....my body like froze...
...i openned the window and see the beutiful sunshine rising from the East...
That the beutiful gift from ALLAH to all things on the earth..
Alhamdulillah i'm still alive and can breath in the earth...

Saturday, January 26, 2008

Review of "mUsa HitaM TeNanG dAlam GelOra"

"Dato' mUsa HitaM TeNanG dAlam GelOra "
i just finished read this book...so sad...my tear drop many times..
really touching my heart...
the way of ex-deputy of minister malaysia in 1980-an.
the journey of live begins with an Orphan child survive her live with their effort..
the boy with high spiritual to move her live..
active in school, english Collage in JB..that the first step he carier in politic...
when he become the Deputy of Prime Minister malaysia..many of thing happen in their live..
"asam garam in politic very hard to say".."kebenaran itu pahit"..
at febuary 1987 he resign and that was a cuffing blow in the government administration..
sayang seorang pemimpin yang begitu telus pergi begitu sahaja...
that many thing happen....
just now i know why n how it' happen..
"tenang dalam gelora"....
you read it and you can feel it....
i'm very like to share what dato' said with the pantun..
awan muram di langit biru,
burung terbang balik ke sangkar,
jangan geram dicuit bisu,
untung hilang, yang milik pudar.
jelmakah udang di tepi parit,
hidangan petai,cili dan garam,
terimalah pandangan walaupun pahit,
jangan sampai benci dan dendam.
Cermin pudar di kandang palong,
ditendang terajang hingga secebis,
bermain bola di padang kampung,
jangan menendang bola yang kempis.
---<<<@ -----<<<<@ -----<<<<@

Wednesday, January 23, 2008

....have classes in holiday....

I wake up !n 6.30 a.m..toaday is thipusam day..should be holiday what!!!
but !'m just remember that ! have mathemat!cs classes at BK 28 today.
huh!!!.....why??..! tried to sleep!ng aga!n.
but ! should go to pray..after pry!ng ! try to sleep aga!n.
...ZZZZZ.......zZZzZzz......zZZZZZ........
suddently ! wake up..huh..
8 o'clock already..
yeargh!!....
! wake up and prepare go!ng to classes.
ready for learn mathemat!cs..
but my herth sa!d.."Today should be hol!day!!!!."

Sunday, January 20, 2008

....why i'm soo lazy...

I tried to finish my mathematics assignment but why I'm so lazy...
huh!!..i feel my brain very slow. maybe I was old already..24 years old..what I'm 24??????
what the number is??? just show your old but not your mind.when i can finished my study? 2 year more? when i"m graduate maybe i"m in 27 years old..oh god! Please give me some strength to finish my study with success. oh!!! i muust study!!... this monday i have 2 quiz waiting for me..hope god bless me..amin.

Saturday, January 19, 2008

Mother you'r everything...i miss you

M - O - T - H - E - R
"M" is for the million things she gave me,
"O" means only that she's growing old,
"T" is for the tears she shed to save me,
"H" is for her heart of purest gold;
"E" is for her eyes, with love-light shining,
"R" means right, and right she'll always be,
Put them all together..
they spell "MOTHER,"
A word that means the world to me.

Friday, January 18, 2008

raining at the night

Raining at this night, make cooling around, after the hot at the day.

Let It Rain

Rain! Rain! Let it rain!
Let the rain wash away the pain.
Furious thunder, Roaring across the sky.
Releasing her anger,
That was kept inside.
Rain! Rain! Let it rain!
Let the rain wash off the stain.
Heavy raindrops,
Pouring down to the ground.
Expressing her sorrows,
That was held inside
Rain! Rain! Let it rain!
Let the nature heal the pain.
Violent wind, Blowing out of control.
Exerting her power,
Tat was once withheld.
Rain! Rain! Let it rain!
Soon there will be no more pain.

Thursday, January 17, 2008

in the hot day

Today is 17 january 2008.Today is too hot until my head painful.
my class is full today. 9 a.m until 6 p.m.
arghh...very long time today that means all my days are study.
I feel like don't come to class because my head feel like want to sleep all the day.
But my spirit is more than that. i must come to class.
The knowledge is important to me. 6 p.m my class finished for this day.
I'm missing my bed.
I want to sleep to rest my brain and my head can feel well.
soo...i'm sleeping first.bye Zzz...Zzz...zzZzz

Tuesday, January 15, 2008

Family & Friends


We all have a cherished garden we tend
It is planted with love of family and friends.
The memories and dreams
we treasure and share
Are like beautiful roses found blooming there.
The comfort and care on which we depend
Is given with love between family and friends.
The sunshine of laughter and rain of a tear
Only make our love grow with each passing year.
We may all be ourselves with no need to pretend
Because of the love of family and friends;
They notice the rainbows and weather the showers.
They overlook weeds and praise all our flowers.
The most valuable thing is the time that we spend
Tending this garden with family and friends.
When counting our blessings,
we know from the start
That family and friends come first in our heart.

why using english for math and science?

Why Malaysian Government insists on using English for math and science?

This is because the whole world uses the language as an information and/or technology language.
How dangerous it will be if we try to use Bahasa, especially in school.

See example below:-

Hardware = barangkeras
Software = baranglembut
Joystick = batang gembira
Plug and Play = cucuk dan main
Port = lubang
Server = pelayan
Client = pelanggan

Try to translate this:

ENGLISH: That server gives a plug and play service to the client using either hardware or software joystick. The joystick goes into the port of the client.

Now in BAHASA:Pelayan itu memberi pelanggannya layanan cucuk dan main dengan menggunakan batang gembira jenis keras atau lembut. Batang gembira itu akan dimasukkan ke dalam lubang pelanggan.

Now you know...WHY?????

Umbrella

You had my heart
and we'll never be worlds apart
Maybe in magazines
but you still be my star Baby
cause in the dark
you cant see shiny cars
and that's when you need me
there with you I always share

Because..
When there's sun shine well shine together
told you I'll be here forever said
I'll always be your friend
Took an oath Imma stick it out till the end
Now that its raining more than ever
Know that we'll still have each other
you can stand under my umbrella
You can stand under my umbrella

(ella ella eh eh eh)
Under My Umbrella
(ella ella eh eh eh)
Under my Umbrella
(ella ella eh eh eh)
Under My Umbrella
(ella ella eh eh eh eh eh eh)

These fancy things
Will never come in between
You're part of my entity if for infinity
When the world has took its part
When the world has dealt it's cards if the hand is hard
Together we'll mend your heart

Because..
You can run into my arms
it's okay don't be alarmed come into me there's
no distance in between our love so gonna let the rain pour
i'll be all you need and more

Because
It's raining (raining) Ooh baby its raining (raining)
Baby come into me come into me It's raining (raining)
Ooh baby it's raining (raining)
You can always come into me
Come into to me

yana's joke

let give me laugh first...huahahaaahaa..hahahaha..
that's funny..
today, i have a mathematic quiz, so yana and i going to library fordoing our revision.
study in the library make me soo cool.we choose to stay at centre of the library.
At the time, come 4 handsome guy..hehehe..stay in front of our table.
yana and i..ape lagi..cuci matalah.
after we finish doing the revision, we prepared to going back to hostel.
want to be a story...when we past through beside 4 handsome guy..suddently yana's said "argh...kak ina!!!...i foggot to wear my shoes..
i look at her leg...yana don't wear her shoes (dengan selamber berkaki ayam)..where's her shoes????
hahaha...the shoes under the table...she's forgot that shoes.
the 4 handsome guy...look at yana and me, they laughing when know wahat happen.
moral of the story..don't busy looking the handsome boy but looking to your legs dont forget to wear a shoes..hehe

Monday, January 7, 2008

my first blogs

Welcome to my first blog

thanks for visiting my blogs. this's the first blog that i create for the page that i can describe about my feelings, sharing with others, i like or dislike. Also can giving my opinion about what happening in our world. Many thing happen in our world in every second.So I hope you and I can enjoy to write anything that is relevant and imposible in our live.